Wie Wat Waar

WAT?

Theatermakerij Enschede is een plek waar kinderen en jongeren theater maken en leren toneelspelen op hoog niveau. Leerlingen kunnen vanaf hun 6e tot hun 21e deelnemen aan de lessen en de maakprocessen. De Theatermakerij hanteert een leerplan. De doelen van dit leerplan zijn in vogelvlucht:

 • Spelen en het leren van de spelvoorwaarden
 • Fantasie leren vormgeven
 • Ontwikkelen van de individuele verbeeldingskracht
 • Trainen van lijf en stem
 • Leren presenteren voor een publiek
 • Improviseren
 • Speelstijlen
 • Regisseren
 • Samen maken en onderzoeken
 • Theatergeschiedenis
 • Verschillende theaterstijlen (teksttheater, locatietheater, muziektheater)

Bovendien krijgt elke groep een masterclass of excursie aangeboden.

Enschedekongingsdrama 26

WIE?

De Theatermakerij werkt uitsluitend met afgestudeerde dramadocenten en regisseurs.
We werken in groepen van maximaal 15 deelnemers en vinden individuele coaching erg belangrijk.

KARINE ROLDAAN-SPEL EN REGIE
Artistiek leider en hoofddocent is Karine, in 2000 afgestudeerd aan ArtEZ, hogeschool voor de Kunsten. Karine geeft sinds haar afstuderen les aan kinderen, jongeren en volwassenen. Zij heeft veel (muziek)theaterproducties gemaakt en geregisseerd. Ook werkt zij sinds 2007 als dramacoach van jonge acteurs op filmsets. Films waar Karine onder andere aan meewerkte zijn: Oorlogswinter, Achtste groepers huilen niet, Meester Kikker, Oorlogsgeheimen en Storm. Voor komend seizoen staat de film Vals op het programma, een nieuwe film van Dennis Bots. Karine stelt regelmatig nieuwe acteertalenten voor aan het grootste kindercasting-bureau van Nederland: Elskeskast, waar ze ook al jaren onderdeel uitmaakt van het team! Karine is regelmatig te vinden in de Stadsschouwburg van Amsterdam, waar ze met haar collega’s de theaterworkshops verzorgt. Tot slot heeft zij samen met Birgit van der Jagt en Heleen van Wiechen haar eigen theatergezelschap: theatergroep 4hoogachter; waarmee ze (locatie)voorstellingen speelt en maakt.

1913946_141996404047_876536_n

SUSAN WAANDERS-SPEL EN REGIE
Susan is in 2013 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem als theaterdocent. Na haar opleiding heeft ze een jaar freelance gewerkt als docent, dirigent en trainingsacteur en was ze producent en speler van haar eigen solo ‘Alles begint in Rietmolen’.

In september 2014 is ze begonnen aan een deeltijdopleiding aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. De academie voor cabaret. Deze opleiding heeft ze een jaar gevolgd totdat ze een vaste aanstelling kreeg bij Theater Sonnevanck in Enschede. Tot op heden werkt ze daar met veel plezier als bemiddelaar en theaterdocent. Daarnaast is ze de vaste dirigent van het jeugdorkest van muziekvereniging Amicitia en maakt ze kleine voorstellingen voor diverse gelegenheden.

image1

 

KATIUSCIA PRINCIPATO-ZANG
Ik ben Katiuscia Principato en ik werk als zangdocent en theatermaker met en voor kinderen.
In samenwerking met Jannemiek Musters , heb ik mijn eigen zangpraktijk , zangstudioTwente kids, waar ik met heel veel plezier zangles geef aan kinderen van 6 tot 14 jaar.
Naast het zangles geven in mijn praktijk doe ik dit ook op andere plekken. Samen zingen, bewegen en theater maken om uiteindelijk een leuke voorstelling te kunnen laten zien.
Ik vind het ook heel erg leuk om zelf voorstellingen te maken en deze te spelen in theaters, scholen of bibliotheken voor kinderen.
Zo speelde ik oa de volgende voorstellingen:
Hans en grietje, Knofje, Ezel en Beer, Geitje en Walvis.
Mijn werk is echt mijn grote passie en ik hoop dat ik dit nog lang mag doen.

img_4288

TESSA KORTENBACH-DANS
De meeste kinderen en jongeren kennen Tessa van een vrolijk bezoek bij hun op school. Tessa reist voor verschillende organisaties (o.a. De Nederlandse reisopera, Kaliber Kunstenschool, muziekschool de Sleutel en Cubahof) langs vele scholen in de regio. Ze wordt ingezet voor het geven van workshops,  ontwikkelen van dans/stem en theaterdagen, het schrijven van leerlijnen, het ontwikkelen en spelen van kindervoorstellingen en het coachen van leerkrachten.

Tessa is eigenaar van de praktijk voor dans en stem. Naast het onderwijs richt de praktijk zich ook op het welzijn van de medemens. Denk hierbij aan: Zingen aan bed voor diep dementerenden, geloof in jezelf trainingen voor kinderen en het geven van trainingen en lezingen over presentatie, dans en stemtherapie.
Ook zingt Tessa bij de zingende obers en reist ze met dit team door Nederland en Duitsland om grote, kleine, intieme en uitbundige feesten muzikaal te omlijsten

unnamed-363x360

IEDER SEIZOEN WORDEN ER LESSEN EN WORKSHOPS GEGEVEN DOOR VERSCHILLENDE GAST- EN WORKSHOPDOCENTEN

WAAR?

De Theatermakerij heeft een ruimte in de Performance Factory. (Gebouw Noord-West, Hoge Bothofstraat 45, 7511 ZA Enschede). In de Performance Factory zijn meerdere culturele ondernemers gevestigd, waardoor er ook bijzondere samenwerkingen gaan plaatsvinden in de toekomst.

 

IMG_5521